Winnaars 2022 bekend!

Winnaars 2022 bekend!

Matexi heeft donderdagavond 24 november opnieuw zijn jaarlijkse Matexi Award uitgereikt aan de acht meest groene en verbindende buurtinitiatieven van België. In aanwezigheid van vicepremier Vincent Van Peteghem werd een prijzenpot van € 20.000 – een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar – verdeeld onder lokale projecten. Dankzij de bijna 140 inzendingen en de meer dan 5.000 uitgebrachte publieksstemmen werd het een echte recordeditie! 

De prijzen werden uitgereikt door Gaëtan Hannecart, juryvoorzitter en voorzitter van het Investeringscomité bij Matexi, in aanwezigheid van vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

Bijna 140 projecten uit heel België namen deel aan deze zevende editie – een record. Daarvan haalden uiteindelijk twintig buurtinitiatieven de shortlist voor een award, gelijk verdeeld tussen initiatieven van openbare besturen en van particulieren. De vakjury koos uit beide groepen telkens een winnaar in de categorieën “Meest verbindende buurtinitiatief” en “Groenste buurtinitiatief”. Elke prijs is goed voor een bedrag van € 3.000.

Naast de vier juryprijzen kon het publiek op zijn favoriete inzendingen stemmen. De vier publiekswinnaars winnen elk 2.000 euro. De volledige prijzenpot heeft een totaalwaarde van 20.000 euro, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

8 beste buurtprojecten van België

Ontdek de projecten op deze website!

Proficiat aan alle laureaten!

Hier kan je de 20 genomineerde buurtinitiatieven nog eens bekijken. Matexi hoopt dat het enthousiasme en de creativiteit van de initiatiefnemers verder hun weg vinden naar meer, beter en aangenamer samenleven in de buurt!

Vicepremier Vincent Van Peteghem: “Buurten en wijken zijn het kloppend hart van onze steden en gemeenten. En dat hart klopt op het ritme van buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten voor een levendig verenigingsleven, gezonde sportclubs en veilige en groene speelomgevingen. Dat dagelijkse engagement verdient alle steun en ik ben dan ook heel blij dat Matexi daar mee zijn schouders onder zet. Ik wil daarom niet enkel de laureaten, maar álle kandidaten hartelijk feliciteren. Hun persoonlijke inzet maakt het leven van vele duizenden mensen socialer, gezonder en veiliger.”

“Voor ons draait buurtontwikkeling fundamenteel rond het samenbrengen van mensen, om op die manier hechte gemeenschapsvorming te stimuleren”, vertelt Olivier Lambrecht, CEO van Matexi. “Dat doel integreren wij planmatig en consequent in onze woonbuurten - bijvoorbeeld door rekening te houden met verbindend groen, speelpleinen of andere ontmoetingsplekken. De laureaten van de Matexi Award zijn dan ook een grote inspiratiebron voor ons, en een bevestiging dat de wens naar meer verbinding en groen sterk leeft onder de bevolking.”

Tot de volgende editie!

Meer nieuws en inspiratie

Alle nieuws
Tot €3000 winnen voor jouw buurtproject?