Winnaar 2021 aan het woord: Pré & Verger Desonay

Winnaar 2021 aan het woord: Pré & Verger Desonay

‘Pré & Verger Desonay’ uit Clermont-sur-Berwinne was in 2021 een van de acht trotse winnaars. Vrijwilligers vormden een onbenut terrein van 5 ha om tot een boomgaard met zo’n 200 fruitbomen en een weiland met vijver. De vzw besteedt daarbij niet alleen aandacht aan biodiversiteit maar ook aan plaats voor ontmoeting tussen jong en oud. De jury bekroonde dit initiatief dan ook met een award voor groenste buurtinitiatief.

Joe, als voorzitter van de vzw, wat betekent de Matexi Award voor jullie?

“De Matexi Award is een appreciatie voor het werk dat de vrijwilligers van onze vzw hier dagelijks verrichten, en dat al 11 jaar! Deze vrijwilligers – inwoners van de gemeente en omgeving – zijn niet alleen intensief bezig met het onderhoud maar ook met de verdere (educatieve) inrichting en verfraaiing van de site.”

Hubert, jij bent vrijwilliger. Hoe investeerden jullie het prijzengeld?

“Met het prijzengeld van 1.500 € installeerden we een zonneluifel vlakbij het speelpleintje. Wandelaars, (groot)ouders en leerkrachten kunnen er in de schaduw zitten, de spelende kinderen in het oog houden en genieten van de omgeving. We zijn Matexi erg dankbaar!”

Tips voor zij die willen meedingen in 2022?

“Meedoen is een aanrader voor elk initiatief! Beklemtoon de duurzame kwaliteiten van je buurtproject, die hun meerwaarde voor de buurt bewezen hebben. Kwaliteit wordt altijd beloond. En dat bewijst de Matexi Award!”

Meer nieuws en inspiratie

Alle nieuws
Tot €3000 winnen voor jouw buurtproject?