Veilig skaten in Tourpes met dank aan de buurtbewoners

Veilig skaten in Tourpes met dank aan de buurtbewoners
Blok 1

Ontmoetingsplek voor jong en oud


Ze hebben er even op moeten wachten, maar het skatepark in het centrum van Tourpes is intussen een feit. Een paar jaar geleden raceten Oscar, Julian, Gauthier, Félix en Noah met hun steps door de straten van Tourpes. ‘Veel te gevaarlijk’, klonk het toen bij de buurtbewoners. De vrienden besloten niet bij de pakken te blijven zitten en ijverden bij de gemeente Leuze-en-Hainaut voor een veilige oefenplek. Nadat ze groen licht kregen, startte de zoektocht naar fondsen. Meteen werd beslist om het concept breder te trekken dan alleen een skatepark. Het zou een recreatiegebied worden voor alle buurtbewoners, jong en oud, met een petanquebaan, een zandbak, speelhoek voor de kleinsten en een groenzone.

Blok 2

Zoektocht naar kapitaal


Vijftienduizend euro was nodig voor de realisatie van het skatepark. Daarvoor klopten de initiatiefnemers aan bij het Waals gewest en heel wat privépartners. “Deelnemen aan de Matexi Award was ook een manier om geld in te zamelen”, vertelt Pascal Lazarus van de vzw La Bonneterie een vzw die ervaring heeft met de constructie van speel- en recreatieruimtes. “We waren zeer verrast toen we hoorden dat we hadden gewonnen. We konden het geld goed gebruiken voor de aankoop van werkgerief en materiaal.”

 

Participatief project


Vrij uniek aan dit project is dat het grotendeels gerealiseerd werd door de buurtbewoners zelf. Zij werden in de realisatie bijgestaan door La Bonneterie. “Maar de buurtbewoners waren nauw betrokken bij alle fases van het project”, zegt Pascal. “Infovergaderingen organiseren, fondsen zoeken, wachten op subsidies ... dat deden zij allemaal.”

Blok 3

Bouwfestival


Na het voorbereidende werk, was het tijd voor het échte werk: de constructie van de skateramp. Gedurende een week in juli waren heel wat buurtbewoners, jong en oud, in de weer om de ramp eigenhandig te bouwen. Daarbij kregen ze de professionele begeleiding van een ingenieur, architecten en enkele designers. “Het was natuurlijk niet zomaar wat bricoleren”, zegt Pascal. “De constructie moest voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en heel wat jaren meegaan. Daarom lieten we ons bijstaan door ervaren professionals”. Na een week timmeren was de houten constructie klaar. De ramp werd meteen getest door de plaatselijke jeugd én goed bevonden!

Bekijk hier hoe de jongeren het skatepark bouwden!

Meer nieuws en inspiratie

Alle nieuws
Tot €3000 winnen voor jouw buurtproject?