Panna Cup Ham gaat mobiel

Panna Cup Ham gaat mobiel
Blok 1

Panna-wat?

Heb jij al van pannavoetbal gehoord? Deze vorm van straatvoetbal wint elke dag aan populariteit. Twee spelers staan in een ring van ongeveer 6 meter doorsnede - de voetbalkooi - en proberen door slimme voetbaltrucs te scoren. Kunnen ze de bal door de benen van hun tegenstander spelen, dan scoren ze een panna en is het spel afgelopen. Spannend, spectaculair, leuk om te spelen én om naar te kijken.

Blok 2

Succesformule


Dat vond ook de jeugddienst van de gemeente Ham. Die zag een aantal jaar geleden meteen het potentieel van dit dynamische spel. “Voetbal werkt altijd om mensen op de been te brengen en te verenigen”, vertelt Tanja Molenberghs, hoofd van de dienst Vrije Tijd van de gemeente Ham. “Maar het gaat om meer dan een potje voetbal. Het is een laagdrempelige manier om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen en te mobiliseren. Bovendien is het voor ons een uitgelezen kans om inwoners op een informele manier met diensten in contact te brengen zodat ze deze leren kennen.”
 

Panna Cup Ham


Zo werd een aantal jaar geleden de ‘Panna Cup Ham’ geboren. De ijzeren panna-kooi reist door de verschillende Hamse buurten en daagt jongens én meisjes uit om het beste van zichzelf te geven. Naarmate het concept groeide, organiseerden buurtbewoners ook steeds meer randactiviteiten en sluiten medewerkers van bijvoorbeeld de diensten welzijn, integratie, huis van het kind en de wijkagent aan tijdens de tornooien.

Blok 4

Publieksprijs


Toen Tanja vorig jaar de oproep om deel te nemen aan de Matexi Award zag verschijnen, dacht ze meteen aan de Panna Cup Ham. “We spoorden ons sociaal netwerk aan om op ons te stemmen, maar betwijfelden sterk of een kleine gemeente zoals Ham het kon halen van grote steden. We waren dan ook bijzonder fier toen bleek dat we de publieksprijs bij de lokale besturen mee naar huis mochten nemen! Het was leuk om onze ervaring te delen en tegelijk inspiratie op te doen bij de andere deelnemers.”
 

Mobiele panna-kooi


Begin februari 2020 maakte de gemeente Ham haar meerjarenplan bekend en daar maakt ook de Panna Cup deel van uit. “Het meerjarenplan stimuleert outreachend werken en dat is exact wat we met de Panna Cup doen. Daarom besloten we om met – onder meer - het geld van de Matexi Award een lichtere mobiele panna-kooi aan te kopen, welke makkelijk transporteerbaar en snel monteerbaar is door 1 persoon. Daardoor zijn we veel flexibelere en kunnen we bijvoorbeeld bij mooi weer nog last-minute tornooien organiseren.”
 

Outreachend werken


Nog in het kader van outreachend werken, introduceerde de gemeente vorig jaar enkele nieuwe initiatieven zoals creatieve wijkbezoeken waarbij jeugdwerkers aan het knutselen gaan met de buurtkinderen of het initiatief waarbij er gratis soep wordt uitgedeeld. Zit er dit jaar dan terug een deelname aan de Matexi Award in? “Nee, dat waarschijnlijk niet”, zegt Tanja. “We willen nog meer inzetten op moeilijk bereikbare doelgroepen, maar moeten eerst bekijken op welke manier we naar hen kunnen toetrekken. Misschien volgend jaar wel, als we een echt vernieuwend idee hebben. Wie weet?! (Lacht).”

Meer nieuws en inspiratie

Alle nieuws
Tot €3000 winnen voor jouw buurtproject?