Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
nog
dagen
uur
min
Matexi Award

Mobiel Lokaal Dienstencentrum Deerlijk trekt actief naar de bewoners

Het OCMW van Deerlijk won in 2018 de Matexi Award van 1.500 euro voor zijn project van Mobiel Lokaal Dienstencentrum. Het lokaal dienstencentrum beperkt zijn dienstverlening niet tot 1 vaste locatie, maar trekt 6 keer per maand naar 5 verschillende woonwijken om de buurtbewoners te entertainen, te informeren, te vormen…
“Vandaag bereiken we maandelijks zo’n 130 mensen met ons Mobiel Dienstencentrum”, zegt Delphine Derammelaere, coördinator van het Mobiel Lokaal Dienstencentrum. “Dat zijn er heel wat meer dan vorig jaar en dat juichen wij alleen maar toe.”
Mobiel Lokaal Dienstencentrum Deerlijk trekt actief naar de bewoners

Van 1 naar 5 buurten

Het Mobiel Lokaal Dienstencentrum startte in 2012 als proefproject met Deerlijk als pilootgemeente. Het dienstencentrum begon met 1 wijk en breidde zijn werking stilaan uit tot de 5 wijken van Deerlijk. Samen met lokale verenigingen en de cultuur-, jeugd- en sportdiensten organiseert het OCMW verschillende laagdrempelige activiteiten vertrekkend vanuit de noden van de inwoners.

Iedereen welkom

“Iedereen is welkom, maar het Mobiel Lokaal Dienstencentrum wordt vooral georganiseerd voor en door senioren en vrijwilligers. Speciaal voor hen geven we in de voormiddag een uurtje zitturnen. ’s Middags bieden we een warme maaltijd aan en in de namiddag volgt er een activiteit die we kiezen in samenspraak met de bezoekers en de vrijwilligers. Zo organiseerden we afgelopen jaar al een AED-cursus, een toneelvoorstelling rond gezondheid, een kookworkshop voor eenpansgerechten en een muzikale namiddag.”

Enthousiaste reacties

“Het geld dat we met de Matexi Award wonnen, hebben we niet aan 1 specifieke actie besteed”, zegt Delphine. “We hebben het gebruikt om onze werking verder te ontwikkelen. Wel kregen we heel veel positieve reacties op de gewonnen prijs. Verschillende gemeentebesturen kwamen langs om te bekijken hoe je een mobiel lokaal dienstencentrum opstart. We merken dat anderen laaiend enthousiast zijn over ons project en dat er aanvullende initiatieven ontstaan zoals antennepunten bij een vast dienstencentrum.”