Laat die zomer maar komen in Herstal!

Laat die zomer maar komen in Herstal!
Blok 1

“Nee, we hadden helemaal niet verwacht te winnen!”, zegt Gladys Defourny, medewerker bij de stad Herstal en medeorganisator van de zomerhappening ‘Cet été, prends ta place!’. “We dachten wel dat ons project goed paste binnen de optiek van de Matexi Award, maar we waren niet zeker of we de opzet van ons initiatief goed hadden overgebracht. We waren dan ook heel erg blij met de overwinning.”

Blok 2

Cet été, prends ta place


Het project van de stad Herstal beantwoordt volledig aan de doelstelling van de Matexi Award: projecten die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen belonen. Elke dinsdag-, woensdag- en donderdagnamiddag tijdens de zomermaanden tovert de stad het Jean Jaurèsplein om tot een bruisend zomerparadijs. Met een gevarieerd aanbod aan muziekoptredens, spel- en sportvoorzieningen, een multiculturele collectieve keuken, een repair café ... verleidt ze jong en oud om buiten te komen en elkaar te ontmoeten.
“De voorbije 3 jaar was het initiatief een groot succes. In 2019 verwelkomden we meer dan 1.000 bezoekers! Er komt dus zeker een nieuwe editie”, zegt Gladys. “Met de genereuze geldprijs van 1.500 euro kunnen we groot dromen en nog meer artiesten uitnodigen, workshops organiseren, optredens houden, enzovoort.”

Matexi Award 2020


De stad Herstal heeft nog meer troeven die in aanmerking zouden kunnen komen voor een Award. Zo is er het event ‘Monts en fête’: het jaarlijkse folkloristische feest van de buurt ‘La Préalle’ waar de buurtbewoners samen eten, drinken, dansen, spelen... in een ongedwongen sfeer. Er is ook de gezamenlijke moestuin van de buurt ‘Cité Wauters’.

Blok 3

Samen tuinieren...


“Cité Wauters is een vrij arme buurt in Herstal waar veel verschillende culturen samenwonen. Heel wat inwoners verdienen niet genoeg om verse en gezonde producten te kopen”, vertelt Gladys. “Daarom startten we een paar jaar geleden met een collectieve moestuin. Sinds twee jaar ligt die in het hart van de wijk waardoor hij voor iedereen gemakkelijk toegankelijk is.”
 

… en kokkerellen


Het leuke aan het project is dat buurtbewoners niet alleen leren hoe ze groenten en fruit moeten telen maar ook hoe ze de oogst moeten klaarmaken. In een container naast de moestuin is er een keuken waar ze samen kunnen kokkerellen. “Door hun roots kennen veel buurtbewoners geen spruitjes of rode kool en weten ze dus ook niet hoe ze die moeten maken. Dat kunnen ze via dit project van elkaar leren.”
Iedereen is welkom om de moestuin te onderhouden. Nadien wordt de oogst eerlijk verdeeld onder de vrijwilligers. “Er is altijd een mooie opkomst. Er zijn gezinnen met kinderen maar ook veel enkelingen die zich eenzaam voelen en nood hebben aan gezelschap. Voor hen is de moestuin een gelegenheid om anderen te ontmoeten en een leuke dag te hebben. Wat we nog ontbreken is een regenwaterton en wat materiaal om te tuinieren. Een financieel duwtje in de rug zou dus best leuk zijn”, besluit Gladys.

Meer nieuws en inspiratie

Alle nieuws
Tot €3000 winnen voor jouw buurtproject?