Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
nog
dagen
uur
min
Matexi Award

Buren van de Rabotwijk ontmoeten elkaar in hippe stacaravan

“Nee, we hadden zeker niet verwacht dat we zouden winnen”, zegt Katrien Reynaert, verantwoordelijke van het kinderdagverblijf. “We dachten dat ons concept een beetje te eenvoudig was.”

Soep uitdelen om te verbinden

Elke eerste dinsdag van de maand delen de medewerkers van Tierlantuin op de stoep voor de crèche soep uit aan voorbijgangers en buurtbewoners. “Voor veel mensen is ergens binnenstappen al een drempel op zich. Daarom besloten we om zelf de straat op te gaan. Buiten soep uitdelen is een heel effectieve en laagdrempelige manier om mensen met elkaar te verbinden.”

Babbeltje met de buren

Het Rabot is een wijk waar heel veel kansengroepen en verschillende culturen dicht bij elkaar leven. “Met dit project willen we de buurt leefbaar en boeiend houden voor jong en oud”, zegt Katrien. “Vooral eenzame senioren zakken af voor een babbeltje bij een kop soep, maar ook andere kwetsbare groepen betrekken we op die manier bij de buurt. We maken van de gelegenheid gebruik om hen op de hoogte te brengen van verschillende vormingen in de buurt, bv. tips rond gezonde voeding en hygiëne, kleding herstellen, zelf speelgoed maken...”

Buren van de Rabotwijk ontmoeten elkaar in hippe stacaravan

Kleurrijke caravan als ontmoetingsplek

Met het prijzengeld van 1.000 euro kocht het kinderdagverblijf een oude stacaravan en de medewerkers knapten hem met veel enthousiasme op. Ze gaven hem een plaatsje in de tuin van de crèche. Daar dient hij als extra ontmoetingsruimte voor de hele buurt.

Verwarmd en verlicht

“De caravan wordt voor verschillende zaken gebruikt; onze buurtpartners vergaderen er, de kinderen spelen erin, we lezen er verhaaltjes voor... De volgende stap is de elektriciteit en verwarming in orde brengen. Dan kunnen we de caravan ook in de winter gebruiken of tijdens straatfeesten. Wanneer het koud is of regent, dan is het nóg moeilijker om ouderen uit hun huis te krijgen. Het zou fijn zijn mochten ze in een warme caravan samen een kop koffie komen drinken.”