Aflossingswedstrijd Lazuur grote winnaar Matexi Award 2019

Aflossingswedstrijd Lazuur grote winnaar Matexi Award 2019
Blok 2

Aflossingswedstrijd Lazuur grote winnaar Matexi Award 2019

“Ik was zelfs een beetje gegeneerd toen we die 2 prijzen wegkaapten, we hadden het echt niet verwacht. Uiteraard waren we enorm blij. Het is een bekroning voor het vele werk dat we in Lazuur steken”, zegt Chris François, vrijwilliger bij opgewekTienen. opgewekTienen vzw is een open en onafhankelijke burgerbeweging die de samenhorigheid versterkt en actief burgerschap stimuleert om leven en wonen in de stad zo aangenaam, sociaal en duurzaam mogelijk te maken.

Blok 3

Schapenkoppen


Geïnspireerd door de Palio, de paardenrace op de Piazza del Campo in het Toscaanse Siena waarbij verschillende wijken het tegen elkaar opnemen, organiseerde opgewekTienen vzw in 2018 voor het eerst de estafettewedstrijd Lazuur. “Wij kozen voor een diervriendelijke variant”, lacht Chris. “Het is de bedoeling dat teams uit de verschillende wijken van Tienen, 10 rondes afleggen terwijl ze een zelfgemaakt schaap dragen. Aflossen doen ze door het schaap door te geven. De keuze voor een schaap leek ons evident aangezien de geuzenaam voor de Tienenaren ‘Schapenkoppen’ is.”
 

 

Mix van inwoners


De wedstrijd heeft als ultieme doel de samenhorigheid en de samenwerking in de wijken te versterken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door teams te verplichten minimum 1 deelnemer jonger dan tien en 1 deelnemer ouder dan 65 jaar in de rangen op te nemen. “We wilden er geen onderonsje tussen vriendengroepen van maken. Het is de bedoeling dat deelnemers nieuwe mensen uit hun wijk leren kennen en een zo sterk mogelijk team samenstellen. We willen een waaier aan verschillende soorten mensen bereiken. En hoewel de wedstrijd best ludiek is opgevat, zijn de meeste teams toch gebeten om te winnen.”

Blok 4

Slok op de borrel


De 2e editie van Lazuur vond plaats op 10 oktober 2019, de Tiense feestdag, en was met 12 deelnemende ploegen en zo’n 1.000 toeschouwers een groot succes. “Volgens het reglement kunnen er maximum 40 ploegen deelnemen, maar dat is niet onze ambitie. Naast logistieke steun van stad Tienen, zijn we maar met een tiental vrijwilligers die alles in goed banen moeten leiden. Er kruipt best wat tijd, energie én geld in de organisatie van Lazuur. Ik denk bijvoorbeeld aan linten om het parcours af te spannen, tentjes, T-shirts, vlaggen ... dat kost allemaal geld. We waren dus enorm blij met de 2.500 euro die we mee naar huis mochten nemen. Dat scheelt een slok op de borrel. Dat geld hebben we in de werking van Lazuur 2019 en opgewekTienen gestopt.”

 

Eerste en laatste keer


Hoewel vaststaat dat er in 2020 een nieuwe editie van Lazuur komt, zal opgewekTienen niet opnieuw meedingen naar een Matexi Award. “Beter dan vorig jaar kunnen we niet doen”, lacht Chris. “De Matexi Award heeft ons project grote bekendheid gegeven. Tijdens de prijsuitreiking vorig jaar hebben we heel wat andere, goede initiatieven gezien die ook die aandacht verdienen.”


Kweikersparade


Mogelijk doet opgewekTienen wél mee met een ander project: de Kweikersparade op de Tiense Feestdag. “Dat is de vijfjaarlijkse ommegang met reuzen en een draak door de straten van Tienen. De atelierruimte waar de taferelen worden voorbereid, bevindt zich trouwens in een projectontwikkeling van Matexi (Donysite). Er staan dit jaar op de feestdag heel wat randactiviteiten gepland, waaronder dus ook de Lazuur. Dus mocht de Kweikersparade winnen, dan zijn we, indirect, weer eens winnaar.”

Bekijk het filmpje van Lazuur 2019.
Meer info via www.lazuur.be en lazuur@opgewekTienen.be.

Foto's: © Philippe Van den Panhuyzen

Meer nieuws en inspiratie

Alle nieuws
Tot €3000 winnen voor jouw buurtproject?