Lazuur - OpgewekTienen

Lazuur - OpgewekTienen
Lazuur - OpgewekTienen
Lazuur - OpgewekTienen
Particulieren

Omschrijving

De combinatie tussen speelsheid en creativiteit, fierheid en zelfrelativering overtuigde de jury. Wellicht inspireert Lazuur andere steden om deze stokoude traditie opnieuw springlevend te maken.

Sinds de Middeleeuwen kennen we vele competities tussen verschillende buurten in één stad. Veruit de bekendste is de Palio, de paardenwedstrijd in Siena, waar ploegen uit de oude stadswijken elkaar bekampen op de Piazzo del Campo. Of de wijkcarnavalsgroepen die elkaar pogen de loef af te steken in de jaarlijkse optocht. Deze tradities waren ooit weids verspreid in bijna alle steden. Uiteraard wou iedereen winnen, maar wel met heel veel wederzijds respect en vooral veel zin in lekkere feesten. Daarin vond Opgewekt Tienen schitterende inspiratie met het lanceren van “Lazuur”. Lazuur verwijst naar het specifieke soort blauw in de Tiense vlag en wapenschild.

Alle Tiense wijken en dorpen, contreien genoemd, worden uitgenodigd voor een bijzondere aflossingswedstrijd op 10 oktober. Dat is de Tiense feestdag, ook wel Kweikersdag genoemd. Deze bijnaam gaat terug op de schapenkwekers. Het schaap vormt dan ook een wezenlijk onderdeel van deze regatta. Alle contreien stellen een ploeg samen van minstens tien deelnemers die qua leeftijd en geslacht divers moeten zijn. Deze equipes zijn uitgedost in de kleuren van hun contrei. De wedstrijd bestaat eruit om een zelfgemaakt schaap (tussen 0,6 en 1 m³ en minimum 4 kg) door te geven. Lazuur is dus een wedstrijd “schapendragen” tussen de Tiense buurten. Ze moeten ook minstens tien rondes afleggen en daarbij steeds het schaap doorgeven aan elkaar. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken krijgt de contrei met het mooiste schaap en uitdossing een voorsprong. De contrei die het snelst de rondes afwerkt, ontvangt de Gouden Vlag, eeuwige roem en een bijzondere plaats in de stoet op Kweikersdag. De volgende wedstrijd wordt ook georganiseerd in de winnende wijk van de vorige editie. Zo migreert heel het feest doorheen gans het Tiense grondgebied. Voor de editie 2019 verwacht men tien deelnemende contreien, waarbij naast de ploegen er ook een grote schares supporters worden verwacht.

Het gaat hier over veel meer dan de herbeleving van een Middeleeuwse traditie. Lazuur mobiliseert heel veel mensen, stimuleert hen tot een uitgesproken fierheid op hun wijk… en tegelijkertijd wordt het een ontdekkingstocht naar de naaste buren/buurten. Competitie kruidt de gevoelens, maar de ludieke aanpak relativeert en zorgt vooral voor veel plezier. Het Schapendragen verleidt mensen tot actieve betrokkenheid bij hun gemeenschappen, van buurt tot stad.

Afbeeldingen

Contact

  • Lazuur - OpgewekTienen