Winnaars editie 2016

Winnaars editie 2016

Kippegem (Roeselare)
1

Eerste prijs

Kippegem (Roeselare)

Kippegem is een pop-up ontmoetingsplaats op een centraal plein in de Roeselaarse wijk Krottegem. Inwoners maakten van deze grijze arbeidersbuurt op eigen initiatief een ontmoetingsplaats met bloembollen, een kippenren en zelf geknutseld pleinmeubilair. De buurt wordt bezocht door jonge gezinnen, werkenden komen er lunchen en ouderen genieten er van een rustplekje. De buurtbewoners namen het heft in handen met toestemming van het stadsbestuur en het materiaal werd geleverd door een lokale ondernemer. Het is een initiatief van de Krottegemse burgers in samenwerking met de buurt, de Stad Roeselare en Stadlandschap’t West-Vlaamse Hart. Oordeel van de jury: "De jury is van mening dat dit land- en tuinbouwproject er met kop en schouders bovenuit steekt. Het is een schitterend voorbeeld van een pop-upontmoetingsplaats waarbij de inwoners de handen uit de mouwen steken om in de stad een nieuwe vorm van samenkomen te organiseren waaraan iedereen wil meedoen."

Elisabethwijk – Levende Zielen (Sint-Niklaas)
2

Tweede prijs

Elisabethwijk – Levende Zielen (Sint-Niklaas)

De bewoners van de Elisabethwijk maakten samen een fictieve kortfilm in de Paterssite, die de komende jaren wordt herbestemd en herontwikkeld. Tal van inwoners en verenigingen uit de buurt sloegen de handen in elkaar. De bewoners leerden mekaar beter kennen en ongekende talenten werden aangeboord. De première is voorzien op 6 augustus 2016. Het initiatief gaat uit van de buurtbewoners en wordt ondersteund door een stedelijke buurtwerkster. Oordeel van de jury: "De jury is sterk onder de indruk van dit originele en grootschalige sociaal-artistieke project. Bij dit project ging het sociale aspect letterlijk vooraf aan de materiële uitvoering. Dit leidde tot een ongeëvenaarde basis van verbondenheid voor stedelijke ontwikkeling."

La Place Verte (Doornik)
3

Derde prijs

La Place Verte (Doornik)

De stad Doornik besliste, met steun van Europa en het Waalse Gewest, om de Place Verte in Doornik om te vormen tot een “urban lifestyle point”. Het doel van dit project was om het plein om te vormen tot een bruisende openbare ruimte dankzij de actieve bijdrage van de inwoners. Op het plein werden stadsmeubilair voor boeken en spellen, plantenbakken e.d. geïnstalleerd om ontmoetingen en het gemeenschapsleven te bevorderen. Oordeel van de jury: "Dit initiatief, in een stad die met meerdere uitdagingen te kampen heeft, kan gemakkelijk worden toegepast in andere stadsbuurten met verwaarloosde openbare ruimten en inwoners die elkaar nauwelijks kennen."

De Pretcamionette (Herenthout)
Publieksprijs

Publieksprijs

De Pretcamionette (Herenthout)

Het project “Pretcamionette” in Herenthout, op initiatief van het OCMW, bestaat uit een bus vol spellen die elke woensdag in kansarme wijken langskomt om kinderen en ouders op één plaats samen te brengen. Het doel is dat kinderen er kunnen spelen, terwijl de ouders elkaar leren kennen.