Winnaars editie 2018

Winnaars editie 2018

De winnaars van de 3e editie van de Matexi Award zijn bekend! De jury looft unaniem het enthousiasme, de ‘goesting’ en de bewogenheid van mensen die een tomeloze inzet aan de dag leggen om hun buurt te verbeteren.

Lokale besturen

Mobiel Lokaal Dienstencentrum
1

Eerste prijs

Mobiel Lokaal Dienstencentrum (Deerlijk)

6 keer per maand bezoekt het Mobiel Dienstencentrum in Deerlijk 5 verschillende wijken. De dag is gevuld met workshops, voordracht, beweging, een warme maaltijd. Dit alles onder regie van de sociale dienst van het OCMW, in hechte samenwerking met cultuur-, jeugd- en sportdiensten. Ook de plaatselijke verenigingen werken graag mee. Het Mobiel Dienstencentrum Deerlijk evolueerde naar een vaste, duurzame waarde en voorziet uitbreiding naar andere wijken.

De jury (h)erkent een aanpak met sterke kenmerken. Het gaat over actief opzoeken van mensen in hun eigen woonomgeving en vooral samen dingen doen. De doelgroepen sturen mee en worden zo mede-eigenaars van dit aanbod.

Végétalis Action
2

Tweede prijs

Végétalis Action (Dison)

In Dison ontstaat er een nieuwe vorm van betrokkenheid; de bewoners krijgen de kans om zelf hun planten- en bloembakken te maken, te plaatsen en te beplanten. De bewoners, van knutselaars tot tuiniers, heroveren zo de publieke ruimte. Overheid en burgers bezinnen zich samen over wat kan, mag en moet. Babbelen wordt handelen, creëert wederzijds begrip en leidt naar een gemeenschappelijk project waar iedereen zich eigenaar voelt.

De jury ziet in dit project een bewijs dat overheden succesvol kunnen investeren in samenwerking. Niet alleen stijgt de aantrekkelijkheid van de publieke ruimte, er groeit ook een gedeelde verantwoordelijkheid bij de buurtbewoners.

Burenzorg met soep op de stoep
Publieksprijs

Publieksprijs

Burenzorg met soep op de stoep (Gent)

Tierlantuin is een kinderdagverblijf in de Rabotwijk in Gent. Door maandelijks “soep op de stoep” te organiseren betrekt Tierlantuin de buurt. De soep – hoe lekker ook – is vooral een manier om vele en diverse mensen te bereiken, die kunnen kiezen om deel te nemen aan uiteenlopende programma’s, bv. tips rond gezonde voeding en persoonlijke hygiëne gecombineerd met goocheltrucs, herstellen van oude kleding en zelf speelgoed maken.

De vele combinaties charmeerden de jury: plezier en vorming, jong en oud, lekkere soep en handige tips voor het dagelijkse leven. En vooral het ongedwongen ontmoeten.

Particulier

De Theatergarage
1

Eerste prijs

De Theatergarage (Borgerhout)

Een dichtbevolkte wijk zonder veel cultuur- en infrastructuuraanbod. Plots staat een oud garagegebouw te koop. Een buitenkans. 500 gezinnen engageren zich voor de gezamenlijke aankoop door een coöperatieve actie. De garage is eigendom van de buurt, voor en door de bewoners. Vrijwilligers creëren de Theatergarage met vooral kinder- en jongerenprogrammatie. Resultaat: meer dan 100 activiteiten in beginjaar 2017. Het eerste autonome buurtcultuurcentrum in Vlaanderen had vorm en inhoud.

De straffe daadkracht van de buurt, het zakelijk vernuft, de open en brede werkingscultuur en de enorme inzet van zoveel vrijwilligers overtuigde de jury om dit pure burgerinitiatief als laureaat te kiezen.

Papy Booom
2

Tweede prijs

Papy Booom (Sint-Jans-Molenbeek)

Hoe de bewoners van een rusthuis in contact brengen met het leven in een stadsbuurt? In St.-Jans Molenbeek maken de bewoners samen met de ouderen de sitcom ‘Papy Boom’, een serie van intussen al 12 kortfilms, te zien via web-tv. Scenario’s en opnames zijn in handen van de bewoners, met volop betrokkenheid van de ouderen, voor en achter de camera. Buurtbewoners ontdekken elkaars bestaan, met elk een eigen verhaal dat soms verrassender is dan de fantasie.

De jury vindt in dit project een zeer originele manier om generaties met elkaar te verbinden en nieuwe buurtnetwerken te ontwikkelen. Het proces is belangrijk: scenario’s, opnames, montage… De maandelijkse afleveringen zijn meer dan de moeite waard.

Ateliers de sport et de danse
Publieksprijs

Publieksprijs

Ateliers de sport et de danse (Eupen)

Het buurthuis Cardijn stelde vast dat vooral (jonge) bewoners met een migratieachtergrond een grote behoefte hadden aan sporten maar dat er geen clubs of infrastructuur was. Cardijn werkte een aanbod uit voor sport en dans, activiteiten waarbij talenkennis niet het belangrijkste is. De initiatiefnemers beoogden respect voor de culturele tradities en voorkeuren. Het aanbod kreeg vorm en inhoud dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Er was aandacht voor initiatie, vorming en het plezier van sporten en dansen.

De jury heeft veel lof voor de aanpak van Cardijn, met vele vrijwilligers, bij de opbouw van een gemeenschap waar nieuwkomers en culturele diversiteit cruciale kenmerken zijn.