Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
nog
dagen
uur
min
Matexi Award

Wat deed de winnaar van de Matexi Award 2018 met het prijzengeld?

De Theatergarage in Borgerhout won vorig jaar 1.500 euro in de categorie ‘particulieren’ van de Matexi Award. 550 gezinnen kochten samen een oude garage en toverden die om tot een cultureel buurtcentrum met laagdrempelige buurtverbindende activiteiten vooral voor kinderen en jongeren. Uniek in Vlaanderen!
Wat deed de winnaar van de Matexi Award 2018 met het prijzengeld?

In 2017 sloegen 550 gezinnen uit Borgerhout de handen in elkaar en kochten samen een oude garage in de Bouwhandelstraat. Het eerste coöperatief cultureel buurtcentrum in Vlaanderen was een feit. Sindsdien is de Theatergarage een unieke werk- en experimenteerplek voor kunstenaars, muzikanten en dansers. Het hele jaar door is er een gevarieerd aanbod optredens, voorstellingen, workshops en exposities.

Betaalbare kunst en cultuur

“In Borgerhout wonen veel mensen met een verschillende etnische en socio-economische achtergrond samen,” vertelt Steven Ceuppens, één van de initiatiefnemers van De Theatergarage. “Maar eigenlijk was er nauwelijks een cultuuraanbod in onze buurt. Daar brachten we met de Theatergarage verandering in. We organiseren yogalessen, workshops folkdans, softwareprogrammatie, theater, toneelcursussen… Ook schoolvoorstellingen maken een groot deel uit van onze werking omdat we de talrijke scholen in de buurt betaalbare kunst en cultuur op wandelafstand willen bieden. Vandaag bereiken we met ons aanbod zo’n 10.000 mensen, waarvan 7.500 kinderen jonger dan 12 jaar.”

Kwalitatief en toegankelijk aanbod

“Uiteraard waren we enorm blij met de eerste prijs”, zegt Steven. “Zoals we met alle giften doen, hebben we die 1.500 euro gebruikt om onze werking verder te optimaliseren. We willen kwalitatieve activiteiten aanbieden die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn.”

Buren voor buren

“De Theatergarage is 100% eigendom van de buurtbewoners en wordt volledig gerund door zo’n 130 vrijwilligers. En daar ligt net de kracht van ons initiatief. We zijn onafhankelijk van overheden of banken. Er zijn geen schuldeisers die wachten op winst. Dat geeft ons de vrijheid om te experimenteren en van de Theatergarage een aangename plek te maken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”