Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
Heb je je project nog niet ingeschreven?
Schrijf je hier in!
nog
dagen
uur
min
Matexi Award
Beker Matexi
De prijs voor de meest verbindende buurtprojecten
Win met je buurtproject een mooi geldbedrag
De prijs voor de meest verbindende buurtprojecten
Voor het 5e jaar op rij organiseert Matexi de Matexi Award. Daarmee bekroont Matexi de vele Belgen die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt.

We roepen lokale overheden én particulieren op om een project in te dienen dat de verbondenheid tussen buren versterkt en de leefbaarheid van buurten vergroot. Dit jaar komt er nog een extra prijs bij: de prijs voor het groenste initiatief.

Dankzij het groeiende succes van de Matexi Award en ook omdat we nóg meer initiatieven in de kijker willen zetten, nomineren we dit jaar maar liefst 40 projecten: 20 van lokale besturen en 20 van particuliere initiatieven.

Uit deze 20 per categorie kiest de jury telkens een ‘meest verbindend initiatief' en telkens een ‘groenste initiatief’ als winnaar. 4 eerste prijzen dus, telkens goed voor 1.500 euro. Daarbovenop mag het publiek ook 4 winnaars aanduiden, telkens goed voor 1.000 euro.
Komt jouw buurtproject in aanmerking?

Nieuws

Doe mee met de Matexi Award 2020!
De inschrijvingen voor de Matexi Award worden dit jaar verlengd tot 1 juli, gezien de coronacrisis. Dat geeft iedereen ruimschoots de tijd om eerst de crisis het hoofd te bieden en nog tijdig je favoriete buurtproject in te dienen.
Panna Cup Ham gaat mobiel
Een ijzeren voetbalkooi die van buurt naar buurt verhuist. In de gemeente Ham wachten de bewoners ongeduldig tot de kooi hun buurt aandoet, want dan is het weer tijd voor spannende spelletjes panna! De gemeente wist met de ‘Panna Cup’ het publiek tijdens de Matexi Award te bekoren en ging met 1.000 euro naar huis.
Aflossingswedstrijd Lazuur grote winnaar Matexi Award 2019
Een aflossingswedstrijd waarbij de deelnemers in plaats van een stok een zelfgemaakt schaap doorgeven? Het is een keer wat anders! Het leverde de organisator van Lazuur, de burgerbeweging opgewekTienen vzw, wel de publieksprijs en de eerste prijs van de particuliere projecten op.
Laat die zomer maar komen in Herstal!
Vorige zomer zakten meer dan 1.000 mensen af naar het centrum van Herstal om een optreden mee te pikken of een terrasje te doen. Met het wekelijkse zomeroffensief - ‘Cet été, prends ta place!’ - won de stad Herstal de hoofdprijs van de Matexi Award in de categorie lokale besturen.
Veilig skaten in Tourpes met dank aan de buurtbewoners
Hout zagen, timmeren, schroeven vastdraaien... het ging er vorige zomer druk aan toe in het centrum van Tourpes. Buurtbewoners staken er de handen uit de mouwen om een skatepark uit de grond te stampen. Een geweldig initiatief dat de tweede prijs bij de particulieren van de Matexi Award wegkaapte.
Tv kijken, live on stage
Vrijwilligers die populaire tv-programma’s live on stage brengen. Dat is het concept van ‘TV Kortenaken’. Met dit initiatief wist de seniorenraad van Kortenaken 1.000 euro en welgemeende felicitaties van de Matexi Award jury mee naar huis te nemen!
Wat deed de winnaar van de Matexi Award 2018 met het prijzengeld?
In 2017 sloegen 550 gezinnen uit Borgerhout de handen in elkaar en kochten samen een oude garage in de Bouwhandelstraat.
Buren van de Rabotwijk ontmoeten elkaar in hippe stacaravan
Het kinderdagverblijf Tierlantuin middenin de Gentse Rabotwijk, kreeg in 2018 de publieksprijs tijdens de Matexi Award voor zijn project ‘Soep op de stoep’ en won daar 1.000 euro mee.
Mobiel Lokaal Dienstencentrum Deerlijk trekt actief naar de bewoners
Het OCMW van Deerlijk won in 2018 de Matexi Award van 1.500 euro voor zijn project van Mobiel Lokaal Dienstencentrum.
Matexi Award: De winnaars van vorig jaar

Ontdek de winnaars van 2018!

Tips voor een échte levendige buurt

Noem het gerust een nieuwe trend: gaan buurten bij de … buren.

Matexi creëert een warme thuis voor mensen met een verstandelijke beperking

In de nieuwe buurt Wolfputstraat in Oostakker ontwikkelt Matexi, naast gezinswoningen en appartementen, 3 woningen op maat.