Genomineerden editie 2016
2018 2017
2016

Genomineerden editie 2016

La Place Verte

La Place Verte

Doornik

De stad Doornik besliste, met steun van Europa en het Waalse Gewest, om de Place Verte in Doornik om te vormen tot een “urban lifestyle point”. Het doel van dit project was om het plein om te vormen tot een bruisende openbare ruimte dankzij de actieve bijdrage van de inwoners. Op het plein werden stadsmeubilair voor boeken en spellen, plantenbakken e.d. geïnstalleerd om ontmoetingen en het gemeenschapsleven te bevorderen.

Pretcamionette

Pretcamionette

Herenthout

Het project “Pretcamionette” in Herenthout, op initiatief van het OCMW, bestaat uit een bus vol spellen die elke woensdag in kansarme wijken langskomt om kinderen en ouders op één plaats samen te brengen. Het doel is dat kinderen er kunnen spelen, terwijl de ouders elkaar leren kennen.

Fantastische buur(t)

Fantastische buur(t)

Astene (Deinze)

Het project “Fantastische buur(t)” in Astene is een initiatief van beweging.net met steun van KWB en de gemeente, waarbij de inwoners een deurhanger aan de deur van hun buren kunnen hangen met complimenten om uit te leggen waarom hun buren de beste zijn (bijvoorbeeld omdat ze altijd 'hallo' zeggen, omdat ze traag rijden in de buurt van de kinderen,...).

Sociale moestuin De Lochting

Sociale moestuin De Lochting

Ronse

In de sociale moestuin ‘De Lochting’ in aandachtsbuurt Prinskouter staat tuinieren met maatschappelijk kwetsbare buurtbewoners centraal. Het tuinieren versterkt activiteiten tussen buurtbewoners en stimuleert daarnaast gezonde voeding. Het is een gezamenlijk initiatief van de stad, de sociale huisvestingmaatschappij De Nieuwe Haard en een aantal Welzijnsorganisaties (Samenlevingsopbouw, CAW, Vormingplus, de sociale kruidenier en de Vrolijke Kring).

School in Zicht

School in Zicht

Lokeren / Sint-Niklaas / Mechelen

In Lokeren, Sint-Niklaas en Mechelen worden concentratiescholen buurtscholen, waar kansarme en kansrijke kinderen samen in de klas zitten. Doorheen het schooljaar worden er activiteiten georganiseerd voor kansrijke ouders, die zo de scholen beter leren kennen en kunnen netwerken met andere ouders. Op die manier raken kansrijke kinderen ingeschreven in buurtscholen, vaak in groepsverband. Zo zorgt vzw School in Zicht, samen met de stadsbesturen en met de steun van de Vlaamse overheid, voor een sociale mix in de scholen.

Kippegem

Kippegem

Roeselare

Kippegem is een pop-up ontmoetingsplaats op een centraal plein in de Roeselaarse wijk Krottegem. Inwoners maakten van deze grijze arbeidersbuurt op eigen initiatief een ontmoetingsplaats met bloembollen, een kippenren en zelf geknutseld pleinmeubilair. De buurt wordt bezocht door jonge gezinnen, werkenden komen er lunchen en ouderen genieten er van een rustplekje. De buurtbewoners namen het heft in handen met toestemming van het stadsbestuur en het materiaal werd geleverd door een lokale ondernemer. Het is een initiatief van de Krottegemse burgers in samenwerking met de buurt, de Stad Roeselare en Stadlandschap’t West-Vlaamse Hart.

Lab van Troje / Leefstraten

Lab van Troje / Leefstraten

Gent

In de Leefstraten experimenteren bewoners samen met beleidsmakers met het vergroenen van hun straat. Onder het motto ‘betrokkenheid staat voorop’, cocreëren bewoners samen met vrijwilligers van Lab van Troje een duurzame droomstraat. Ze zoeken in de praktijk oplossingen voor meer groen, meer speelruimte, minder autogebruik en meer samenleven.

Elizabethwijk - Levende Zielen

Elizabethwijk - Levende Zielen

Sint-Niklaas

De bewoners van de Elisabethwijk maakten samen een fictieve kortfilm in de Paterssite, die de komende jaren wordt herbestemd en herontwikkeld. Tal van inwoners en verenigingen uit de buurt sloegen de handen in elkaar. De bewoners leerden mekaar beter kennen en ongekende talenten werden aangeboord. De première is voorzien op 6 augustus 2016. Het initiatief gaat uit van de buurtbewoners en wordt ondersteund door een stedelijke buurtwerkster.

Buurtgezellen

Buurtgezellen

Neerpelt

Door het project ‘Buurtgezellen’, dat een samenwerking is tussen RIMO Limburg en de gemeente Neerpelt, houden inwoners op vrijwillige basis contact met anderen in de buurt. Ze bieden hulp aan voor kleine taken en zorgen voor gezelschap. Rond de keukentafel worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het vuil buitenzetten, de was ophangen of de planten water geven. Deze taken blijven een aanvulling op het bestaande zorgaanbod en de matching tussen buurtgezellen en hulpvragers wordt verzorgd door een coördinator van het zorgnetwerk.

De Kruitfabriek & De Kruittuin

De Kruitfabriek & De Kruittuin

Vilvoorde

Vroeger was het een televisieprogramma, vandaag een buurtontmoetingsprogramma op een stadsvernieuwingssite. Dankzij De Kruitfabriek & De Kruittuin wordt een nieuwe buurt met 950 wooneenheden geflankeerd door werkstudio’s, een evenementenplek en cultuurruimte, en draagt het als nieuwe creatieve ontmoetingsplek bij tot een positieve beeldvorming over grootschalige stadsvernieuwing. De Kruitfabriek is een initiatief van Vilvoorde Development in samenwerking met de Stad Vilvoorde en uitgebaat en vormgegeven door Madlion.